Ik had een oproep geplaatst wie me kon helpen met druiven schoonmaken. Drie mensen boden hun diensten aan.
Toevallig komen de drie ruilkringdeelnemers tegelijk aan. Na een korte uitleg kunnen we meteen aan het werk. Zijn zij zo goed of kan ik zo goed uitleggen? Of is het gewoon geen ingewikkeld werk? Laten we het maar op dat laatste houden.
Tot nu toe hebben mijn huisgenoot en ik dit altijd samen gedaan maar langzaamaan worden het steeds meer druiven waar ik wijn van kan maken.
Door omstandigheden kunnen we pas om drie uur beginnen, gelukkig zijn we met ons vieren. Ik denk, na mijn ervaringen van vorige jaren, dat we samen hooguit twee uur zullen bezig zijn. Dat zijn dan acht manuren zoals dat heet. Mijn huisgenoot heeft in deze ochtend al een uurtje geplukt. Als we beginnen, vliegen de druiven erdoor heen. Toch gaat niet zo snel als ik verwacht. Samen hebben we dik 15 vrouw-uren zitten schoonmaken. Zoals Ria zegt; “Ik was nogal onbekend met de druivenmelkerij en nu verrast hoeveel druiven er van een paar vierkante meter schutting kunnen komen, zomaar midden in een woonwijk.”
Zoveel druiven heb ik, in de tien jaar dat ik nu zelf wijn maak, nog niet gehad. Driedubbel blij met de hulp. Je werkt samen, als je zelf weer een emmertje leeg hebt, hebben de anderen ook weer een emmertje leeg. Ik vind dat zelf altijd heel stimulerend; het schiet extra op. En dan natuurlijk ook: “Erg leuk en gezellig om in het zonnetje mee te kunnen helpen met de totstandkoming van wijn. Een ervaring rijker en ik ben uiteraard erg benieuwd hoe het eindresultaat gaat smaken!”
Ook ik ben benieuwd hoe de wijn gaat smaken. Dat zal nog dik een jaar duren. Nadat ik de harde werksters betrokken houd bij het proces, door het sturen van het gistingsproces, zal het over een poosje stil worden. Na het bottelen zal de wijn nog een jaartje moeten liggen om goed op smaak te komen. Wie weet zitten we dan alweer druiven schoon te maken voor de wijn van het volgende jaar.


